TARİHÇE

Türkiye’de hayvan besleme öğretiminin uzun bir geçmişi vardır. İstanbul Baytar Mektebi ve Halkalıdaki Tarım Yüksek Okulu bu alandaki ilk başlangıçtır.

Ankara’da 30 Ekim 1933’de açılan Yüksek Ziraat Enstitüsü ile hayvan besleme alanı gelişmeye başlamıştır. Hayvan Besleme eğitimi, önce Tarım Kimyası Enstitüsü’nde Prof. Dr. Heide tarafından 1936’ya kadar, daha sonra Tarım Kimyası ve Veteriner Fizyoloji Enstitüsü yöneticisi Prof. Dr. Valentin Horn tarafından 1940’a kadar verilmiştir. Yüksek Ziraat Enstitüsü 1948’den sonra fakülteler olarak Ankara Üniversitesi’ne bağlanınca, Hayvan Besleme Bölümü Besin Maddeleri ve Hayvan Besleme ile Yem Maddeleri dallarına ayrıldı.

Veteriner Fakültesi’nde 1952 yılında Yem Maddeleri ve Hayvan Besleme Dalı kurularak yönetimine Prof. Dr. Selahattin Batu getirildi. Bu arada Dr. Med. Vet. Sabri Dilmen Hayvan Besleme ve Yem Maddeleri alanında 1954’de habiltasyonunu tamamladı. 1968 yılına kadar eğitim ve laboratuvar çalışmalarını şu anda müze olarak da kullanılmakta olan binada sürdürdü.

Bu tarihten sonra Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı’nın bulunduğu binaya taşınıldı ve halen burada eğitim, öğretim ve araştırma görevleri sürdürülmektedir. 1982’ de Yem Maddeleri ve Hayvan Besleme Kürsü adı Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı olarak değişti.

1. Dr. Sabri Dilmen
  2. Dr. Mahmut Akkılıç
  3. Dr. Hümeyra Özgen

Sırasıyla: Prof. Dr. Hüseyin Erdinç, Prof. Dr. Ahmet Ergün, Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer

HAYVAN BESLEME VE BESLENME HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HAKKINDA

Anabilim Dalımızda 7 Profesör 6 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 13 Öğretim Elemanı görev yapmaktadır. Anabilim Dalımızda lisans düzeyinde, 3. sınıf A ve B şubelerine zorunlu ve seçmeli dersler ile 10 sömestre öğrencilerine (A ve B şubeleri) teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. Ayrıca lisansüstü düzeyde doktora, tezli ve tezsiz yüksek lisans dersleri sunulmaktadır.