46 yıl önce 24 Mayıs 1973 tarihinde vefat eden Fakültemizin 6. Dekanı Sayın Prof. Dr. Selahattin Batu’yu rahmet ve saygı ile anıyoruz…

Prof. Dr. Selahattin Batu, 1905 yılında Eceabat’ta dünyaya gelmiştir. Babası Çanakkale İdare Meclisi Başkâtibi Emin (Batu) Bey, annesi Gelibolu eşrafından Hacı Ahmet Bey’in kızı Adviye Hanım’dır. I. Dünya Savaşı sırasında ailesiyle birlikte Çanakkale’den ayrılmak zorunda kalsalar da sonra tekrar döndüler. İlköğrenimini Lâpseki İlkokulu’nda tamamladıktan sonra, 1921’de Gelibolu İdadisinden mezun oldu. Ortaöğrenimden sonra devam ettiği İstanbul Yüksek Veterinerlik Okulu’nu 1925’te tamamladı; 1926’dan itibaren aynı okulda asistanlık yaptı. 1927’de Ziraat Bakanlığı tarafından gönderildiği Almanya’da uzmanlık yaptı. Dört yıl sonra zootekni ve genetik konusunda doktorasını vererek yurda döndü. 1933’te İstanbul’daki Yüksek Baytar Mektebi’nin Ankara’ya nakledilmesiyle kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü Baytar Fakültesi’nin Zootekni Enstitü Şefi oldu. 1941’de profesör unvanını aldı. 1943’te milletvekili seçildi ve TBMM’nin VII. Döneminde Çanakkale milletvekili olarak yer aldı. Dört yıl sona erdikten sonra tekrar üniversitedeki çalışmalarına döndü. 1969’da üniversitedeki görevinden emekli oldu. Akademik çalışmaları sırasında 1942’den itibaren Ulus Gazetesi’nde düzenli yazılar yayımlayan sanatçı, Varlık, Türk Dili, Hisar, Çağrı ve Tercüme dergilerinde yazı ve şiirler de yayınlamıştır. Batu, dergilerde yayımlanan şiirlerini “Bursa’da Yeşiller” (1949), “Rüzgârlı Su” (1962) adlı kitaplarda topladı. Çok iyi derecede Fransızca ve Almanca bilen sanatçı, kimileri manzum çok sayıda edebi yapıtı Türkçeye çevirdi; deneme ve gezi yazılarını kitaplaştırdı; 1947’den itibaren Ankara’da Suut Kemal Yetkin ile birlikte “Edebiyat ve Sanat” Dergisi’ni çıkardı. Prof. Dr. Selahattin Batu 1973 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.